Dag 3: Oranje boven bij de heren en favoriet Suzan Lamens uitgeschakeld

Op de derde dag van het hoofdtoernooi hebben bij de heren vijf (!) Nederlanders zich voor de kwartfinale geplaatst, waar de organisatie natuurlijk heel blij mee is. Deney Wassermann, Dax Donders, Michel de Krom, Jelle Sels en Max Houkes dwongen donderdag allen een plekje bij de laatste acht af. Jelle Sels, na het afmelden van Jesper de Jong de hoogst geplaatste speler bij de heren, won op het center court van Daniel de Jonge: 6-3, 6-4. Ook Dax Donders speelde een heel behoorlijke partij. Hij kreeg de Portugees Tiago Cacao, die een kleine zeshonderd plekken hoger op de wereldranglijst staat, in de derde set op de knieën. Bij 3-6, 7-6, 3-0 gaf Cacao op, waardoor Donders zich ook bij de laatste acht voegde.

Bij de dames weer een indrukwekkende wedstrijd van Lexie Stevens. Zij liet de Russische  Polina Leykina met 6-0, 6-1 volledig kansloos en kan zich opmaken voor de kwartfinale tegen de Belgische Magali Kempen. Ook de Haagse Eva Vedder, de nummer 5 geplaatst, heeft een plekje bij de laatste acht bemachtigd. Vedder won in twee sets met 6-3, 7-6 van de Oekraïense Valeriya Strakhova. De tweede set werd een ware thriller, want in de tiebreak werkte Vedder drie setpunten van Strakhova weg en pas op het zevende wedstrijdpunt sloeg de Haagse toe: 15-13. Een knap staaltje stalen zenuwen van Vedder.

Lamens uitgeschakeld

Minder succes was er voor Suzan Lamens. De nummer 1 geplaatst bij de dames is in de tweede ronde door de Caijsa Wilda Hennemann uit Zweden uitgeschakeld: 5-7, 6-2, 3-6. Lamens keek in de derde set al snel tegen een 4-0 achterstand aan. Ze knokte zich knap tot 3-4 terug en kreeg zelfs kansen op de stand gelijk te trekken, maar daar stak de sterke Zweedse een stokje voor.

Op het moment dat aan het einde van de middag de dubbelpartijen van start gingen, begon het in Den Haag te regenen. Zodoende hebben we vrijdag een extra vol programma.

De dag van morgen

Vrijdag gaan de kwartfinales bij de dames en heren van start. Op het center court staat het wederom bol van de mooie affiches. Eva Vedder neemt het om 12.00 uur op tegen Hennemann, die Lamens dus uitschakelde. Dat belooft een kraker te worden.

Ook Jelle Sels bij de heren en Nadia Podoroska bij dames hebben zich geruisloos voor de kwartfinale geplaatst en spelen vrijdag tegen respectievelijk Max Houkes en Martha Matoula uit Griekenland. Podoroska, de voormalig halve finaliste van Roland Garros 2020, is een van dé grote blikvangers van het toernooi. Dat bleef ook bij het AD niet onopgemerkt. 

De avondsessie op het center court is een mooi onderonsje tussen Buvaysar Gadamauri uit België en de Nederlandse Deney Wassermann.

Klik hier voor alle uitslagen, het volledige speelschema en de (verwachte) tijden van de wedstrijden.