Dinsdag dubbeldag, Rus en Mladenovic winnen en geslaagde sponsorbijeenkomst

De hoofdtoernooien van het BICT Groep ITF The Hague zijn dinsdag van start gegaan. Arantxa Rus, dé publiekstrekker van deze editie, won overtuigend en ook voormalig nummer 10 van de wereld Kristina Mladenovic (foto) is een ronde verder.

Het programma zat op dinsdag bomvol dubbelpartijen. Een van de in het oog springende partijen was die van Jasmijn Gimbrère en Isabelle Haverlag, de winnaressen van 2022. In de eerste set waren zij veel te sterk voor Ayla Aksu en Kiara Toth (6-2), maar de respectievelijk Turkse en Hongaarse sleepten er in de tweede set (3-6) een supertiebreak uit. Daarin waren Gimbrère en Haverlag na een 3-0 achterstand net op tijd bij de les en werd het 10-5, waardoor de titelverdedigers in de kwartfinale staan.

Rentree Arantxa Rus

Vol verwachting keken de toeschouwers uit naar het optreden van Arantxa Rus, de nummer 1 van Nederland en tevens winnares in 2019. Aan het einde van de middag nam ze het op het center court op tegen landgenote Annelin Bakker. Rus, die veel herinneringen koestert aan Sportcentrum De Rhijenhof waar ze vroeger als meisje haar trainingsuren maakte, bleek in de eerste set te sterk voor Bakker: 6-1.

Rus kreeg de punten tegen de strijdlustige Bakker zeker niet cadeau, maar ook in de tweede set zagen de vele aanwezigen bij vlagen waarom de Westlandse op plek 85 van de wereldranglijst staat. De tweede set eindigde in 6-1, waardoor Rus zich voor de tweede ronde plaatste.

Voormalig nummer 1 van de wereld

Ook Kristina Mladenovic heeft haar partij in de eerste ronde gewonnen. De 30-jarige Franse won in twee sets van qualifier Sarah van Emst: 6-0, 6-4. Dat Mladenovic op het BICT Groep ITF The Hague meedoet, kan bijzonder worden genoemd. In 2018 stond ze bij het enkelspel op plek 10 van de wereldranglijst en tussen 2019 en 2021 was ze bij de dubbels zelfs de mondiale nummer 1. Met zes grandslamtitels in het dubbelspel op zak is Mladenovic dan ook een van de publiekstrekkers in Den Haag.

Mede door blessures is de Franse in het enkelspel afgezakt naar een plek net buiten de top 200. ‘Ik heb wedstrijden nodig en hoorde van veel speelsters dat het toernooi hier in Den Haag al jaren goed georganiseerd wordt. Ik ben er nu een paar dagen en daar kan ik me bij aansluiten’, vertelde Mladenovic na haar gewonnen partij. ‘Ik ben geboren in Duinkerke, dus de afstand naar Den Haag was simpel met de auto te overbruggen. Tot nu toe bevalt alles me hier heel goed. Ik hoop zoveel mogelijk wedstrijden te spelen, in het enkelspel en in de dubbel samen met Arantxa Rus.’

Geslaagde sponsormiddag

De eerste echte toernooidag was direct een drukbezochte. Dat komt mede door de partij van Rus, maar deels ook dankzij de uiterst geslaagde sponsormiddag. Tientallen sponsoren werden door toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk bedankt voor hun bijdrage dit jaar en genoten onder het genot van een hapje en een drankje van diverse partijen.

Woensdag staat in het teken van Kidsday en natuurlijk weer de nodige aantrekkelijke partijen. Bij de dames beginnen onder anderen Eva Vedder, Suzan Lamens en Lexie Stevens aan hun toernooi en staan Arantxa Rus en Kristina Mladenovic in het dubbelspel samen op de baan. Bij de heren neemt Kyvan Rietkerk het op tegen Thiemo de Bakker en spelen ook thuisspelers Michiel de Krom en Guy den Heijer hun eerste wedstrijd. Klik hier voor het gehele programma.