Finaledag: Talent Rafa Nadal Academy en Hongaarse winnen Tennis Point ITF The Hague

Een week lang hebben we naar de finaledag op zondag 3 juli toegeleefd. Over het algemeen had de organisatie weinig te klagen over het weer en ook tijdens de laatste dag van het Tennis Point ITF The Hague waren de weersgoden ons goedgezind.

Om 12.00 uur begon de damesfinale tussen de Belgische Magali Kempen en Natália Szabanin uit Hongarije. Kempen versloeg eerder de Nederlanders Jasmijn Gimbrère en Lexie Stevens en de Zweedse Caijsa Hennemann. Szabanin schakelde in de halve finale heel knap Nadia Podoroska, halve finaliste van Roland Garros 2020, uit.

Na een spannende eerste set won de 18-jarige Hongaarse de tiebreak met 7-3 en in de tweede set kreeg Kempen last van een opspelende blessure, waardoor ze niet goed in haar spel kwam. Jammer voor haar meegereisde supporters uit België, die in groten getale naar De Rhijenhof waren gekomen. Zo viel ook de tweede set ten prooi aan Szabanin: 6-4. ‘Ik ben ongelofelijk blij en trots’, zei het grote talent na afloop. ‘Maar ik ben ook helemaal gesloopt, want de finale hier was mijn dertiende wedstrijd in twee weken. Ik wil iedereen bedanken, het toernooi in Den Haag was super georganiseerd en wij spelers hebben niks te klagen gehad. Wie weet tot ooit’, sprak Szabanin het publiek nog toe.

Geen winst Jelle Sels

Helaas ook bij de herenenkel geen Nederlandse eindoverwinning, want Jelle Sels uit Alphen aan den Rijn werd in drie sets verslagen door Daniel Rincon: 6-7, 6-4, 1-6. Rincon (19) is een groot talent uit de academie van Rafael Nadal en won vorige week ook al het ITF-toernooi in Alkmaar. Maar nog indrukwekkender is zijn overwinning bij de US Open voor jeugd in 2021.

Ook in Den Haag liet Rincon een knap staaltje tennis zien. In de eerste set kwam hij direct een break achter, maar de Spanjaard liet zich niet van de wijs brengen. Uiteindelijk trok hij de tiebreak met 8-6 naar zich toe. Sels, die in 2018 het toernooi had gewonnen en vorig jaar in de finale van Janvier Barranco Cosano (ook een Spanjaard) had verloren, bleef in de tweede set knokken. Veel lange rally’s vielen in zijn voordeel uit, waardoor Sels de tweede set met 6-4 won.

‘Onwijs blij’

Maar in de derde set liet Rincon zien uit een bijzonder soort hout gesneden te zijn. In de eerste servicegame van Sels sloeg Rincon met en break gelijk toe, waarna de Nederlander er niet meer aan te pas kwam. Uiteindelijk een zeer knappe en verdiende overwinning voor de jonge Spanjaard, van wie we de komende maanden en jaren ongetwijfeld nog veel meer gaan horen.

Na afloop van de herenfinale zette toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk de winnaars, verliezend finalisten, vrijwilligers en drijvende krachten achter het toernooi in het zonnetje. Onder toeziend oog van zo’n tweehonderd aanwezigen gaf hij aan dat hij weer erg tevreden over het toernooi is. ‘Het was weer gigantisch, ik ben onwijs blij en trots dat we stappen blijven maken en ook de vierde editie van het Tennis Point ITF The Hague weer tot een goed einde hebben gebracht.’

Bedankt voor het volgen van het toernooi en tot volgend jaar!