Zeven dagen lang toptennis tijdens Future in Wateringen

Michiel de Krom komt in actie in Waterin­gen.
Archief foto

Op de tennisbanen van sport­centrum De Rhijenhof wordt vanaf maandag 2 juli voor het eerst een internationaal ITF Fu­ture-toernooi gespeeld. De als eerste geplaatste Fin Harri Heli­ovaara (ATP 371) is samen met 31 andere toptennissers zeven dagen lang te bewonderen op de grens van Wateringen en Den Haag.

Op het met tweemaal 15.000 dollar gedoteerde toernooi, spelen zowel de mannen als de vrouwen. De en­kelspel-finales zijn op zondag 8 juli om 13.00 en 15.00 uur.
Mark-Paul Burgersdijk is als toernooidirecteur trots dat het nieuwe evenement is toegewezen aan zijn bedrijfBurgersdijk Ten­nis. “De KNLTB heeft ons deze mogelijkheid geboden en de ge­meente Den Haag ondersteunt ons financieel”, vertelt de vroegere Nederlandse toptennisser. “Daar zijn we erg blij mee. We hebben de intentie uitgesproken om dit evenement voortaan elk jaar te gaan organiseren. De Rhijenhof vervangt het Future-toernooi dat de laatste jaren in deze periode in Middelburg werd gehouden. Daar­mee voldoet Nederland weer aan de eis van de Internationale Ten­nis Federatie (ITF) om minimaal drie Future-toernooien achter el­kaar te organiseren. Volgende week is de Future in Alkmaar en na ons toernooi verhuist het hele circus naar Amstelveen.”

Thuisvoordeel
Voor veel opkomende Europese tennissers zijn de Futures achter de Challengers, ATP en WTA­ toernooien dé springplank naar de wereldtop. Spelers doen er inter­nationale ervaring op en verdie­nen punten voor de ATP-lijst. Zo ook Michiel de Krom (19), mo­menteel de nummer 20 van Ne­derland. ,,In de zomer zijn er erg veel Futures en Challengers”, zegt de Leidschendammer. “Ook in ei­gen land. Dat is super, want het thuisvoordeel speelt zeker een rol. In Nederland kennen de spelers elkaar goed, dat maakt deze serie Futures ook zo inte­ressant. De Nederlandse tennistop meet zich daar als het ware met el­kaar. Ik heb er erg veel zin in. Anders dan in het buitenland, kan ik in deze weken ook gewoon met mijn privécoach werken. Ook het thuisfront pikt weer even wat wed­strijdjes van me mee. De vorm is goed en het
lijf fit. Met De Metselaars zijn we gepromoveerd naar de eredivisie gemengd en in de Duitse competitie speel ik op dit moment ook goeie potten. Ik heb nog wel een finale te verdedigen binnenkort, dus ik moet flink aan de bak.”
Mark-Paul Burgersdijk is, verheugd met tennispark De Rhijenhof als locatie, nadat daar vorig jaar het jaarlijkse nationale vier sterren NRT-toernooi voor het laatst werd gehouden. Burgersdijk: ,,Dit is een geweldige plek voor dit grote evenement. De huidige tennistoppers in Nederland komen bijna allemaal uit de regio Westland of Den Haag.

Denk aan Kiki Bertens, Robin Haase, Arantxa Rus en Thiemo de Bakker. Ook qua jeugd en de sterke eredivisieteams Naaldwijk, Leeuwenbergh en Leimonias is dit een voorname tennisregio in Nederland.
We verwachten dus ook veel publiek, ook al omdat deze Wedstrijden allemaal gratis toegankelijk zijn.”Naast De Krom zijn nog zes andere Nederlandse mannen bij het Future-toernooi zeker van een plek in het hoofdtoernooi: Gijs
Brouwer (ATP 458), Jelle Seis (479), Botic van de Zandschulp (497), Colin van Beem (565), Guy den Heijer (782) en Stephan Fransen (787). Bij de vrouwen zitten Merel Hoedt, Suzan Lamens en Dominique Karregat in het hoofdtoernooi. Veel andere landgenoten spelen in het kwalificatietoernooi. Er worden begin volgende week ook nog wildcards uitgedeeld. Het 18-jarige toptalent Ryan Nijboer (ATP 931) is daar één van de kandidaten voor.

door: Luuk Braun – Wateringen