Rus en Mladenovic grijpen titel, Nederlandse finale bij de heren

De zaterdag op het BICT Groep ITF The Hague stond in het teken van de halve finales in het enkelspel en de finales bij de dubbels. De topfavorieten Arantxa Rus en Kristina Mladenovic gingen er met de titel vandoor. Daar ging een bijzonder telefoontje van de Franse zesvoudig grandslamwinnares aan vooraf.

In het damesenkel trapte Arantxa Rus op center court de halve finales af. De volgestroomde en zonovergoten tribunes zagen in de eerste set hoe de Monsterse korte metten maakte met Isabella Shinikova: 6-2. In de tweede set kwam de Bulgaarse steeds beter in haar spel en sloeg Rus niet meer de ballen die ze wilde slaan. Met als gevolg dat er na de 6-4 setwinst voor Shinikova een derde set aan te pas moest komen. Gelukkig was Rus daarin op tijd bij de les en bereikte ze uiteindelijk zonder al te veel moeite (6-1 in de derde set) de finale.

Daarin neemt Rus het zondag op tegen Sara Beljek, die in twee sets te sterk was voor de in Den Haag woonachtige Eva Vedder: 7-5, 6-4. Vedder, die eerder deze week fysieke ongemakken kende en in het dubbelspel met Lexie Stevens zelfs opgaf, kon goed mee met het 17-jarige Tsjechische toptalent, maar moest zich toch gewonnen geven.

Nederlandse finale bij de heren!

Bij de mannen staan er zondag (vanaf 11.00 uur) twee Nederlanders in de finale. Max Houkes en Deney Wassermann maakten er in de halve finale een spektakelstuk van, tot laatstgenoemde in de eerste set met een blessure moest opgeven. Even daarvoor was Houkes van 5-2 naar 5-5 teruggekomen. In de finale treft Houkes landgenoot Guy den Ouden. Die schakelde op zijn beurt knap de nummer 4 geplaatst Eric Vanshelboim uit: 1-6, 6-0, 6-2.

Telefoontje Kristina Mladenovic

Dan de finales in het dubbelspel. Toen toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk afgelopen zondag de telefoon op nam, hing niemand minder dan Kristina Mladenovic aan de lijn. De Franse is goed voor in totaal zes grandslamtitels in het dubbelspel, zou naar het BICT Groep ITF komen en vroeg of ze maandag op De Rhijenhof kon trainen. ‘We wisten natuurlijk dat Kristina op de lijst voor het toernooi stond, maar dan moet altijd blijken dat spelers ook daadwerkelijk komen en niet op het laatste moment afzeggen. Onze supervisor had er een hard hoofd in en zei: die komt nooit.’

Maar gedurende de hele week heeft Mladenovic deel uitgemaakt van het toernooi. In het enkelspel werd ze al vroeg uitgeschakeld, maar in het dubbelspel samen met Arantxa Rus maakte ze haar favorietenrol meer dan waar. Overtuigend haalden de nummers 1 geplaatst de finale, waarin ze zaterdagavond te sterk waren voor Jasmijn Gimbrère en Isabelle Haverlag.

Lovende woorden

De winnaressen van vorig jaar kwamen in de eerste set al vroeg een break voor (1-3), maar verloren met 6-4. In de tweede set lieten Rus en Mladenovic hun klasse maar weer eens zien. Het duo won met 6-0. Mladenovic had na afloop lovende woorden over voor het toernooi in Den Haag. ‘Volgende week speel in een toernooi in Frankrijk, in mijn eigen regio, maar daar is het lang niet zo goed geregeld als hier. Ik heb genoten en voor Jasmijn en Isabelle: sorry dat Arantxa en ik hebben ingeschreven. Bedankt voor de mooie finale. En ook de ballenkids, bedankt, jullie waren de hele week geweldig en heel schattig.’

Herenfinale

Na de dubbelfinale bij de dames was het de beurt aan de heren. De nummers 1 geplaatst Roy Stepanov uit Israël en de Oekraïense Eric Vanshelboim wonnen in twee lange sets van het koppel Aleksandr Braynin/Ivan Marrero Curbelo: 7-5, 7-6 (3).

Klik hier voor alle uitslagen en het speelschema van zondag.