Rus knokt zich verder, Max Houkes en Hagenaar Guy den Heijer naar de kwartfinale

Na veel oponthoud vanwege de regen op woensdag draaide het BICT Groep ITF The Hague donderdag weer op volle toeren. Max Houkes (foto) knokte zich twee rondes verder, publieksfavoriet Arantxa Rus won in het enkel- en dubbelspel én bij de heren staat Hagenaar Guy den Heijer in de kwartfinales.

Het speelschema puilde donderdag uit en dus was het de hele dag druk op Sportcentrum De Rhijenhof. Op het center court kwam de nummer 2 geplaatst Max Houkes al om 10.00 uur in actie om zijn verregende partij van een dag eerder af te maken. Tegen qualifier Younes Lalami Laaroussi won hij 6-1, 6-3. Later op de dag kwam Houkes weer in actie. Dit keer was hij met 6-1, 7-5 te sterk voor Stijn Slump. De tropische temperaturen die er richting dit weekend aan lijken te komen deert Houkes niet. ‘Ik heb gehoord dat het zaterdag zo’n 30 graden wordt. ‘Normaal gesproken ben ik daar niet vies van’, blikte hij alvast vooruit.

Haagse trots naar de kwartfinale

Ook Hagenaar Guy den Heijer heeft zich verzekerd van een plek in de kwartfinale. Hij speelde donderdag maar liefst drie (!) partijen. In de eerste ronde van het enkelspel was hij in drie sets te sterk voor Fons van Sambeek (6-4, 1-6, 6-2). In de avond knokte Den Heijer zich sterk terug tegen Spanjaard Ivan Marrero Curbelo: 3-6, 7-5, 4-0 (opgave). Voor de Hagenaar is het speciaal om dicht bij huis te spelen.

‘Ik heb hier vroeger getraind en ben met een wildcard toegelaten’, zegt Den Heijer. ‘In de tweede ronde was ik net op tijd bij de les. Het was een fysiek zware dag met ook in de avond nog een dubbelpartij. Ik ben tot januari geblesseerd geweest, waardoor ik op de ranglijst ver ben weggezakt. Hoe mooi is het dan nu dat ik in mijn eigen stad in de kwartfinale sta. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen!’ In de kwartfinale treft Den Heijer naamgenoot Guy den Ouden.

Bij de dames enkel is Kristina Mladenovic uitgeschakeld. De voormalig nummer 10 van de wereld kwam tekort tegen de Turkse Berfu Cengiz: 0-6, 6-3, 1-6. In het dubbelspel nam de Franse even later op het center court revanche. Samen met Arantxa Rus, met wie ze de nummer 1 geplaatst is, versloeg Mladenovic het koppel Scholl/Shinikova met 6-4, 6-0. Na een 4-1 achterstand stonden de favorieten geen game meer af.

Arantxa Rus op de proef gesteld

Arantxa Rus, de favoriet en publiekslieveling op het BICT Groep ITF The Hague, werd in het enkelspel flink getest. In de middag op het center court verloor ze de eerste set van de Griekse Michaela Laki (3-6). In de tweede set trok Rus de partij naar zich toe. De Monsterse won in drie sets: 3-6, 6-2, 6-4.

Tijdens de zeer geslaagde Big Green Egg sponsoravond werd Rus nog door de KNLTB in het zonnetje gezet. Omdat de Westlandse in Spanje woont en weinig in Nederland is, kreeg ze, iets verlaat, nog de trofee voor Tennisster van het Jaar 2022 uitgereikt. Onder luid applaus nam ze de prijs in ontvangst.

Thiemo de Bakker op center court

Het slotakkoord op het center court was voor good old Thiemo de Bakker en Deney Wasserman. Op de volle tribunes kon men drie sets lang genieten van een intense partij. Wasserman won de eerste set via een tiebreak, waarna Hagenaar De Bakker via de tweede set (6-1) terug in de wedstrijd kwam. De derde set zat vol spanning en ging uiteindelijk naar Wasserman: 6-4.

Klik hier voor alle uitslagen en het speelschema van vrijdag.