Met Australische ervaring keert Eva Vedder terug in ‘haar’ Den Haag

Toen Eva Vedder (23) vorig jaar in Den Haag op de baan stond, had ze één grote droom: aan een van de grandslams meedoen. Begin dit jaar is die droom bij de Australian Open in vervulling gegaan. Met die ervaring in haar rugzak keert ze dit jaar terug bij het BICT Groep ITF The Hague.

‘Het heeft echt al mijn verwachtingen overtroffen’, blikt Eva Vedder terug op haar eerste deelname aan een grandslam. De Haagse delfde in Melbourne in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi het onderspit tegen de Oekraïense Katarina Zavatska (6-2, 6-3). ‘Maar ik heb er zoveel indrukken opgedaan, dat is niet normaal. Het is zo groot en de sfeer is echt heel veel anders dan bij de kleinere toernooien. Ik hoop op de midlange termijn vaker mee te kunnen doen aan grandslams.’

Het was een van Vedders hoogtepunten dit seizoen, dat ups en downs kent. ‘Anderhalf tot twee jaar geleden ben ik met mijn team het proces aangegaan en dit jaar ben ik niet alle weken honderd procent fit geweest. Dat is ook wel terug te zien aan de resultaten’, vertelt Vedder, die in februari in de Dominicaanse Republiek tot de halve finale van een ITF-toernooi reikte. In het dubbelspel heeft ze dit jaar meer succes. Met verschillende partners haalde ze drie finales (alle gingen verloren) en in Rosmalen stuntte Vedder door samen met Lexie Stevens het topduo Kudermetova/Samsonova te verslaan. ‘Door mijn ranking bij de dubbels kan ik ook aan WTA-toernooien meedoen. Dan speel je tegen dames uit de top 100, wat erg gaaf en leerzaam is. Ik hoop ook in de single snel op dat niveau te zitten.’ Als haar fysieke gesteldheid het toelaat, zal Vedder bij De Rhijenhof ook in het enkel- en dubbelspel deelnemen.

Vedder ziet het BICT Groep ITF The Hague als ‘highlight’ van het jaar. Een groot deel van haar jeugd bracht ze in Den Haag door, inmiddels woont ze er ook alweer een aantal jaar. ‘Thuis zijn voelt soms al als een privilege, vanwege al dat verre reizen. Nu kan ik lekker thuis slapen en kan mijn familie komen kijken. Doorgaans volgen ze de uitslagen op Sofascore of kijken ze een livestream.’

Gesteund door haar familie en vrienden hoopt Vedder bij De Rhijenhof op meer succes dan vorig jaar. Toen werd ze in de kwartfinale door de Zweedse Caijsa Henneman uitgeschakeld. In het dubbelspel was de halve finale het eindstation. Deze week speelt Vedder nog het ITF-toernooi van Perigueux in de Franse Dordogne.